مدت زمان مطالعه ۸ دقیقه
دکتر محمدرضا ترحمی / جراحی زیبایی سینه / پارگی پروتز سینه و خطرات آن

پارگی پروتز سینه و خطرات آن

پارگی پروتز سینه از عوارض نادر پس از انجام عمل زیبایی کاشت پروتز در سینه محسوب می شود. این پارگی معمولا به صورت تغییر در فرم و اندازه سینه‌، بروز درد، سفت یا نرم شدن غیر طبیعی سینه‌ ظاهر می ‌شود. پارگی پروتز سینه موجب خروج محتویات ژله‌ ای آن و تجمع آن ها در ناحیه زیر پوست خواهد شد. البته باید گفت که با وجود سطح خارجی بسیار محکم پروتز، احتمال رخ دادن پارگی پروتز سینه بسیار کم خواهد بود.

پارگی پروتز سینه و خطرات آن

پارگی پروتز سینه چه علائمی ایجاد می کند؟

از علائم و نشانه های پارگی پروتز سینه می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  1. کاهش سایز سینه

بانوانی که از پروتز سالین یا آب نمکی برای زیبایی سینه های خود استفاده کردند، بلافاصله بعد از پارگی، متوجه آن خواهند شد. زیرا پس از پارگی، از پوسته سیلیکونی خارجی پروتز، نمک شروع به نشتی کرده و با تخلیه سینه در یک یا دو روز، سایز سینه تغییر می کند.

  1. درد و حساسیت سینه

پروتز از هر جنسی که باشد، پارگی آن حساسیت و کمی درد را ایجاد می کند. در افرادی با پروتز سالین یا محلول نمکی، این احساس درد با از دست دادن شکل و افتادگی پوست سینه رخ می دهد. 

  1. احساس توده ای در سینه

در پارگی پروتز آب نمکی، فرد در سینه خود، توده و یا یک حالت موج احساس می کند. این حالت موج، همان بافت پروتز است که به حالت باد کرده یا گاهی به حالت تا کرده در می آیند. بانوانی که پروتز سیلیکونی آن ها دچار پارگی می شود، در مواقعی در داخل، اطراف یا در زیر بغل خود توده هایی را احساس می کنند.

  1. تغییر شکل سینه

اگر فرد پروتز سیلیکونی داشته و این پروتز دچار پارگی شود، اندازه سینه او تغییری نمی کند. زیرا ماده سیلیکونی داخل این پروتز به شکل یک ژل ضخیم است. به همین دلیل بعضی از بانوان متوجه پارگی یا ترکیدن پروتز سینه نمی شوند. 

خطر پارگی پروتز سینه در چه افرادی بیشتر است؟

افرادی مانند ورزشکاران حرفه ‌ای در مقایسه با دیگران بیشتر دچار ترکیدن پروتز سینه خواهند شد. به صورت کلی انجام فعالیت های ورزشی زیر موجب افزایش احتمالی پارگی پروتز سینه می شود:

  • ایروبیک و زومبا
  • شنا
  • سوارکاری
  • هنرهای رزمی
  • دو و میدانی
  • دوچرخه سواری

انواع پارگی در پروتز سینه

انواع پارگی پروتز سینه به دو صورت پارگی پروتز سالین و پارگی پروتز سیلیکونی است که در ادامه به توضیح هر یک می پردازیم:

  • پارگی پروتز نمکی (سالین)

پروتز سالین، یک کیسه از جنس سیلیکون است که در داخل آن مایع سرم نمکی تزریق می گردد. معمولا با گذشت زمان لایه خارجی ساییده شده و پاره می شود. سپس در مدت چند روز نمک داخل آن نشت کرده و جذب بدن می شود. بنابراین در این نوع پارگی، حجم سینه کوچکتر خواهد شد.

  • پارگی پروتز سیلیکونی

تشخیص پارگی پروتز سیلیکونی دشوارتر از ایمپلنت های نمکی است و پارگی این پروتزها، علائم نشان دهنده خاصی را ندارد. زیرا پس از پارگی محتویات ژل مانند داخل پروتز سیلیکونی، به آرامی نشت می کند. ژل های این پروتز جذب بدن نشده و در مواقعی عوارضی نظیر انقباض کپسولی پروتز سینه را ایجاد می نماید. علائمی نشان دهنده پاره شدن پروتز سیلیکونی، تغییر در شکل و اندازه سینه، سفتی و تورم و ایجاد درد خواهد بود.

انواع پارگی در پروتز سینه

چرا پارگی پروتز سینه اتفاق میافتد؟

پارگی ایمپلنت های سینه به علت مختلفی رخ می دهد که مهم ترین آن ها عبارتند از:

  • انقباض کپسولی
  • آسیب به پروتز در زمان جراحی
  • گذشت زمان و ضعیف شده ماده سازنده
  • وارد شدن ضربه شدید ناشی از تصادف و حادثه به پروتز
  • فشار زیاد به پروتز در فعالیت های ورزشی
  • عدم تناسب مایع درونی پروتز یعنی نمک یا ژل سیلیکونی با پوسته بیرونی
  • سوراخ شدن پروتز زمان نمونه برداری از سینه
  • پاره شدن پروتز زمان انجام ماموگرافی به دلیل فشار

پارگی پروتز سینه چه عوارضی دارد

در حقیقت نمی توان گفت پارگی پروتز سینه عوارض خطرناکی دارد. با این حال، در مواقعی پس از پارگی، بافت سینه تحریک و متورم می شود. در گاهی موارد نیز در این ناحیه بافت اسکار اضافی تشکیل شده و این امر موجب بروز مشکلاتی مانند سفت شدن سینه، درد یا تورم و تغییر در سایز یا شکل توده ها خواهد شد. چنانچه شما از پروتز سینه سیلیکونی برای زیبایی سینه های خود استفاده کرده و اکنون احتمال پارگی این پروتز را می دهید، توصیه می شود با پزشک خود صحبت کرده و برای تشخیص پارگی آن، آزمایشاتی مانند MRI یا سونوگرافی را انجام دهید.

عاملی که خطر ترکیدن پروتز پستان را افزایش می دهد ؟

گاهی اوقات ممکن است با وجود برخی عوامل مختلف، احتمال خطر ترکیدن پروتز سینه افزایش یابد. این عوامل عبارتند از:

1. استفاده از پروتز سینه نامناسب

2. فشرده شدن یا فشار زیاد بر پروتز سینه

3. تعریق زیاد یا فعالیت ورزشی شدید

4. تغییرات دمایی شدید مانند تغییرات دمای هوا یا حمام گرم

5. کاشت پروتز سینه توسط یک پزشک بی تجربه

6. استفاده از لباس های بسیار تنگ و نامناسب 

7. عدم تعویض پروتز در صورت خراب شدن آن

آیا پارگی پروتز سینه خطرناک است؟

در روند پارگی پروتز سینه، هیچ نوع خطر جدی افراد را تهدید نمی کند. با پارگی پروتز سالین، بدن خیلی راحت نمک را جذب می کند و تنها پوسته سیلیکونی درون کپسول اسکار باقی می ماند. همچنین با پارگی ایمپلنت سیلیکونی، سیلیکون منسجم نیز در داخل کپسول باقی مانده که موجب سفت شدن کپسول اسکار شده و با نام انقباض کپسولی شناخته می شود. در این زمان برداشتن پروتز و کپسول اسکار و قرار دادن پروتز جدید توصیه می شود.

درمان پارگی پروتز سینه

درمان پارگی پروتز سینه از طریق دو روش زیر امکان پذیر خواهد بود:

  • جایگزینی پروتز سینه

در جایگزین کردن پروتز سینه، یک پروتز مشابه پروتز آسیب دیده در سینه افراد جایگزین می شود. این درمان با یک عمل سرپایی و با بی‌ هوشی عمومی فرد انجام شده و یک ساعت به طول می انجامد. 

  • برداشتن پروتز سینه

در این روش فرد بعد از تشخیص پارگی پروتز، به پزشک مراجعه می کند. سپس پزشک طی انجام جراحی، پروتز آسیب دیده را به همراه کپسول آن از سینه خارج می سازد. در صورتی که فرد مایل به کاشت مجدد پروتز جدید نباشد، بنا بر تشخیص پزشک و بر اساس خواسته فرد، جراحی لیفت سینه یا ماستوپکسی برای زیبا سازی انجام می گیرد.

بیشتر بدانید: مراقبت های بعد از جراحی پروتز سینه

غربالگری سینه برای کنترل پارگی پروتز سینه

گاهی اوقات پارگی پروتز سینه پنهان بوده و تا زمان تشخیص آن، شما فرصت پیگیری درمان را از دست می دهید. بنابراین توصیه می شود که از طریق انجام غربالگری سینه، پارگی آن را کنترل نمایید. بانوانی که عمل جراحی پروتز سینه انجام داده اند باید به طور مداوم و هر ۲ سال یکبار تحت غربالگری کامل قرار بگیرد. غربالگری پروتز سینه شامل یک تصویر برداری ام آر آی جهت تشخیص سلامت یا پارگی عمیق یا خفیف پروتز سینه خواهد بود. به طور معمول پزشکانی که این جراحی زیبایی را انجام می‌ دهند، تجهیزات کافی جهت این غربالگری را دارند.  

جراحی برای ترمیم ترکیدگی پروتز سینه

در صورتی که پروتز سینه ترکیده یا پاره شود، لازم است پزشک متخصص آن را توسط عمل جراحی و با ایجاد برش هایی کوچک، خارج سازد. گاهی اوقات، پزشک کپسول بافت اسکار اطراف پروتز را نیز بیرون می آورد. اگر پروتزها از جنس سیلیکونی باشند، آن گاه جراح تنها سیلیکونی را که به بیرون نشت کرده است، خارج می کند. زیرا مواد پروتزهای سیلیکونی در زمان پارگی پروتز سینه، به خارج از کپسول نشت می کنند. بسیاری از افراد مایل هستند تا دوباره از پروتز سینه استفاده نمایند که در این صورت بهترین جراح پروتز سینه در تهران برای آن ها یک پروتز جدید را جایگزین می کند.

نتیجه گیری

کاشت پروتز سینه از رایج ترین عمل های زیبایی است که این پروتز در مواقعی دچار پارگی می شود. البته اغلب پارگی ها پیش از ایجاد یک عارضه جدی، از طریق انجام معاینات مختلف فیزیکی و انواع روش تصویربرداری در چکاب های دوره ای قابل تشخیص هستند. لازم به ذکر است که عمر مفید این پروتز ها مدت ۱۰ سال است و تجربیات بدست آمده نشان می دهد که پس از مدت ۶ تا ۸ سال از کاشت، احتمال پارگی پروتز سینه افزایش پیدا خواهد کرد.

سوالات متداول

  • هزینه جراحی تعویض پروتز سینه چقدر است؟

معمولا هزینه تعویض پروتز سینه کمی بیشتر از هزینه جراحی اولیه آن خواهد بود. هزینه این عمل ترمیمی، به فاکتورهایی نظیر نوع پروتز، شرایط بالینی فرد و میزان مهارت پزشک بستگی دارد.

  • آیا ممکن است پروتز سینه در هواپیما دچار ترکیدگی شود؟ 

خیر. چرا که تغییر فشار هوا، ارتباطی با ترکیدن پروتز ندارد. بهتر است افراد پس از گذشت 72 ساعت از انجام پروتز سینه با هواپیما سفر کنند.

  • چه مدت پس از پارگی پروتز سینه باید عمل تعویض انجام داد؟

توصیه می شود، که پس از تشخیص پارگی پروتز سینه و نشت محتویات آن، بلافاصله عمل جایگزینی و تعویض آن انجام پذیرد. 

برچسب ها:

تجربه جراحی بینی

تجربیات خودتان را در قالب دیدگاه برای دیگران به اشتراک بگذارید .

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

چهار × 3 =

تماس با دکتر